Landsbyhistorier.dk

Fik pistolkugle med posten

I Grove var vi vant til trygt at kunne forlade vore hjem uden at låse døren. Man kunne have sine ting i fred. Da tyskerne arresterede det danske politi den 19. september 1944, fulgte en næsten lovløs tid – selv i vort sogn.

En aften lige omkring jul fik vi besøg i stalden. Mine forældre var gået til ro i soveværelset, der lå i den østre ende af stuehuset. Da stalden lå i udhuset lidt borte, kunne de ikke høre noget. Tyvene kom kørende med en af de lave, tohjulede vogne, man brugte til at fragte kreaturer på. Vognen blev placeret bag udhuset, mens tyvene gik ind i stalden og udvalgte sig den bedste ko, der stod i den nederste bås. Den blev trukket ud og op i vognen.

For ikke at vække os drejede tyvene ud på Holmgårdens mark og forsvandt ad vejen mod Edderup.

En ting undrede os meget. Vi havde en jagthund, der sov ude i kostalden. Den gav ikke lyd fra sig, da tyvene brød ind.

Hos vores nabo Chren Møller i Dalsgaard stjal tyvene nogle høns, inden de fortsatte mod Edderup, hvor de drejede ud ad vejen mod Mariager. Hos Chr. Borresen fik de tid til at stjæle nogle gæs. En indbringende aften.

Der havde været let snefald den aften, så man kunne følge deres spor et godt stykke ud ad vejen mod Trinderup.

Senere fandt man i skoven ved Hou det sted, hvor koen var blevet aflivet. Man kunne se, tyvene havde haft travlt. Hoved og skind var efterladt på stedet. Det værste var dog, at slagteren havde været nødt til at stikke koen flere gange i halsen, inden det var lykkedes ham at aflive den. Vi havde en meget stærk formodning om, at den skyldige var en mand fra egnen – der havde meget tætte relationer til tyskerne og var kendt for at have svært ved at kende forskel på dit og mit. Hestehandler, Christen Juul, i Sem udtalte det offentlig. Få dage efter modtog han en pistolkugle i et brev – og i de tider behøvede man ikke at spørge, om det var alvorligt ment.

Nogen tid efter spurgte Far, da han mødte “hjælperen” på gaden i Mariager:

Nå! Er det så slagteren?

Manden drejede rundt på stedet og forsvandt.

Det var en begivenhed, der blev drøftet meget på egnen den vinter. Det rystede folk, at det var kommet så vidt her hos os.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.