Landsbyhistorier.dk

Christian IV´s søn

En anden version af Gyrstinge Præstegårds brand fremgår af A. F. Elmquists novelle ”Mølleren i Gyrstinge”. Den udkom i 1828 i ”Læsefrugter”.

Novellen hævdes baseret på to håndskrevne, nu forsvundne ark efterladt af Anders Møller. Han blev født i dølgsmål af Hellestrups ejer, jomfru Anna Grubbe på Hellestrup.
Faren var Christian IV. Anders blev som spæd afleveret i nattens mulm og mørke med en pose penge til mølleren i Gyrstinge. Da plejeforældrene døde, overtog han møllen.

Anders Møller var en voldelig herre. Som ung dræbte han på Torvet i Ringsted en mand, der greb fat i hans stedfar, den gamle møller. Anna Grubbe gik til kongen og fik ham benådet.
Senere druknede han sognepræst Jens Povelsens søn i Gyrstinge Sø, fordi han havde besvangret hans trolovede. Et antal svenske soldater fik han også dræbt.
Han satte ild til præstegården for at hævne sig på de to præster. Henrik Thygesen Colding havde engang forført en pige, han var forelsket i, og Jens Povelsens søn havde gjort Anders Møllers trolovede gravid, mens hun opholdt sig i præstegården.

Gyrstinge Sogns Kirkebog 1645-1778 er bevaret. Formentligt har den været opbevaret hos degnen, Jens Ramussen Atterup, der boede i Flintinge. Han bestred embedet i 40 år. Døde i 1680.
Kirkebogen afslører, at svenske soldater har stået fadder til børn døbt i Gyrstinge Kirke 1659 og 1660, hvor svenskerne var besættelsesmagt. Det skete også i andre sogne. Blandt andet i Jystrup.

         

 

1 svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.