Landsbyhistorier.dk

Rasmus Rasmussen

Rasmussen er født i Saltøby, den 8 september 1837. Hans forældre var Rasmus Rasmussen født i Gunderslev og Mette Marie Hansdatter født i Everdrup. De flytter fra Saltøby og til Bistrup hvor Rasmus Rasmussen vokser op og bliver konfirmeret.

Efter sin konfirmation i 1852, er han på en gård i Tåstrup, hos Hans Hansen og Anna Hansdatter. Han er nu blevet 14 år gammel. Han rejser til Enø 1 maj 1855. Her er han nogle år indtil 1 maj 1858, hvor han rejser til Ladby.

Han er nu blevet 21 år, og rejser til Bistrup i 1860 hvor han er hos Ludvig Lassen matrikel 9a. Man kan så følge ham til Fodbygård hvor han er i 1863. Her bliver han indkaldt, han er nu blevet 26 år.

Han bliver soldat i det 18de infanteri-regiment 6te compani menig nr. 168. Han bliver sendt til Sønderjylland og må kæmpe der. Han døde den 29 juni 1864, det foregik således.

Tyskerne er ved at indtage Als, det foregår kl. 02.00 om natten, den 29 juni, de har allerede indtaget Dybbøl og sejler over Als sund.
Danskerne på Als, åbner ild mod den indtrængende Tyske hær, men tyskerne kommer over alligevel. Danskerne har 12000 mand på Als  men Tyskerne har en stab på 24000 mand og 600 både klar til angreb.
Danskerne må trække sig tilbage over Als under en heftig kamp. De trækker sig tilbage til Kegnæs, hvorfra de bliver overført til Fyn.
Det bliver en drøj tur over Als da det regner, og løbegravene er fulde af vand og mudder. Kl. 3  den 1. juli om eftermiddagen var alle evakueret.

Danmark mistede 3148 mand på Als, tyskerne 372 mand.  Det siger lidt om at Tyskland og Østrig var større og bedre udrustet. Rasmus Rasmussen dør på Als og er begravet i en fællesgrav dernede som så mange andre unge mennesker fra Danmark.

Her fra Sognet er der i denne krig også død: Peter Christiansen Fodby 16de infanteri regiment 1ste compani underkorporal nr. 93 død den 16 April 1864, forældre Gårdmand Christian Petersen og hustru Lisbeth Rasmussen.
Præstens søn Thomas Heinrich Petersen Schmidt, død den 19 April på Augustenborg lazaret. Begravet på Fodby kirkegård. Søn af pastor Johan Petersen Schmidt og hustru Christiane Marie,  hendes far var skolelærer i Bistrup.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.