Landsbyhistorier.dk

Husmand Peter Poulsen – Søndervej 34

Peter Poulsen er født i København, og var døbt i Helligåndskirken.  Hans fader var Arbejdsmand Peter Poulsen og hustru Caroline Christiansen, han er født 20 april 1842.

Han bliver konfirmeret i 1856, og aftjener sin værnepligt da han er omkring 20 år, Efter sin værnepligt møder han Bent Christian Mogens Aarøe.

Kaptajn Aarøe havde været med i 3 års krigen, og var en mand der havde en glødende fædrelandskærlighed, og taler varmt om oprettelse af et Strejfkorps, hvis der bliver krig igen.

Der blev krig i 1864 og alle der havde mødt og talt med Aarøe meldte sig frivillig til hans kops.
Hans korps havde til opgave at rekognoscere og slå til bag fjendens linjer, og blev opfattet som en partisanbande. De havde fået stillet Postdampskibet “Jylland” til rådighed, hvorfra de kunne gå i land bag fjendens linjer.

Peter Poulsen meldte sig også sammen med 200 andre mænd. Nogle af de opgaver de nåede at lave inden våbenhvilen 12 maj var:
Ekspedition til Kalvø den 5 April.
Landgang ved Orøsund Færgegård natten mellem den 8 og 9 April.
Overfaldene ved Løjt Kirkeby den 10 April.
Strandvagten i Halk den 14 April.
Sønderballe og Hoptrup den 17 April.

Så bliver der våbenhvile, og efter den bliver Als taget og Aarøe må bruge skibet til at overføre tropper og materiel til Fyn fra Als. De når dog endnu et par landgange inden freden bryder ud. Landgang ved Grenå den 6 juli. Ved Palisgaard pynt den 8 juli. Ved Moesgaard syd for Århus den 11 juli.

I August måned Stiller de op til parade for sidste gang og bliver så sendt hjem. Peter Poulsen rejser til Amerika efter krigen og er der i 4 år.

Da han kommer hjem slår han sig ned i Bistrup, på Søndervej 34 som Rentier og husmand. Han gifter sig med Bodil Abrahamsen, hun er født 1844 i Bistrup. Hendes forældre var Abraham Jensen Husmand og hustru Sidse Pedersdatter.
De havde et stykke jord lige ved siden af Søndervej 34 matrikel 6c, Peter Poulsen overtog dette og slår det sammen med sin egen jord så det hele er under Søndervej 34.

De får ikke nogen børn, men har nogle Plejebørn Hansine Dorte Jørgensen, og Jens Peter Poulsen.

Bodil Poulsen født Abrahamsen dør i 14 august 1893, 49 år gammel.   Peter Poulsen gifter sig igen, den 9 Februar 1894 med Ellen Sofie Andersen. Hun er født i Vallensved den 9 Februar 1854, hendes forældre var Boelsmand Anders Pedersen og hustru Marie Kirstine Rasmusdatter. Hun boede med sine forældre på Bistrup Mark som Søndervej kaldes.

Peter Poulsen var en hjælpsom mand over for sine naboer, og da han bliver 80 år bliver han fejret af sine naboer.

Peter Poulsen dør som en 90 år gammel mand, den 13 juni 1932. Hvornår Ellen Sofie Poulsen født Andersen dør ved jeg ikke.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.