Landsbyhistorier.dk

Forsvundne landsbyer

Navnene Dalbye Raad og Skiældstrup var i 1784 begge bebyggelsesnavne, der næsten uden tvivl viser hen til et par forsvundne bebyggelser. Skælstrup er påvist arkæologisk forud for nedlæggelsen af naturgasledningen til Hyllinge i 1996. Hvor store de har været, og hvornår og hvorfor de er forsvundet, er der ingen der ved. Men det er utænkeligt, at alle tre bebyggelser (inkl. Saltøby) har eksisteret samtidig. Dertil ligger de for tæt på hinanden.

Måske er befolkningen i Dalby og Skælstrup stort set alle døde under den store pest i 1300-tallet. Men hvorfor hedder landsbyen så Saltøby i stedet for Dalby, der stednavnemæssigt er ældre end Skælstrup og må have været større?

Det skal måske ses i sammenhæng med Saltø Slot, der i middelalderen var en befæstet borg og kronens ejendom ligesom hele Karrebæk Sogn. Måske er borgen først anlagt på dette sted midt i 1300-tallet (den er ældre), idet kongen har bedt de overlevende i Dalby, Skælstrup og Saltøby om at samle sig i én landsby: Saltøby på dens nuværende placering. På den ledige plads kunne man så opføre borgen, der netop ligger på den ”forkerte” side af Saltø Å i forhold til Karrebæk Sogn. Men kongen kunne flytte sognegrænsen, og slottet hører stadig til Karrebæk Sogn.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.