Landsbyhistorier.dk

Da Hyllinge mølle brændte

Møllen i Hyllinge var en Hollandsk vindmølle, bygget før 1906, den lå på hjørnet af Tåstrupvej og Søndergade. Møllen brændte i 1915, men beboelsen og avlsbygningerne er der stadig.

Møllen brændte tidlig om morgenen søndag den 11 april, kl. ca. 4.30. Ilden var opstået som selvantændelse i et leje, man havde om lørdagen slukket en mindre brand i et tapleje, som var løbet varm, dette var blevet opdaget i tide og slukket af møllersvenden.

Det var møller Røndum der havde møllen, og han gik en runde i møllen ved 1.30- tiden lørdag nat og da var der ikke noget i vejen, og herefter gik han til ro.

Et par timer efter blev der slået alarm og da stod møllen ikke til at rede, foruden møllen brændte det sammenbyggede bageri og elektricitetsværk. Men avlsbygningerne og beboelsen blev redet, da vinden bar fra, og da der hurtigt kom hjælp fra hyllingesprøjten som oversprøjtede de truede bygninger med vand, for at fortrænge ilden. En portbygning der forbandt bygningerne blev revet ned, så ilden ikke kunne løbe den vej. Hyllinge henlå i tiden efter i mørke, man måtte igen have petroleumslamperne, tællelys og stearinlys frem, indtil man fik lavet en nødforsyning fra Spjellerupsværket.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.