Fodby - Tværhavegård brænder

Tværhavegaard brænder

Tværhavegård brænderDen 24 oktober 1934, klokken 10.30 om aftenen, brændte Tværhavegård, en brand der lagde udlængerne i aske. Chr. Jensen og hans hustru Thora Julie Hansen var bortrejst og var på vej hjem fra Fodby station, hvor deres søn Karl havde hentet dem.

Lidt før kl. 10 var Karl kørt til Fodby station for at hente sine forældre. Tjenestekarlen Eilif Fyhr var kommet hjem kort tid efter at Karl var kørt til stationen og var gået i seng. Pigen på gården opholdt sig på sit værelse, alt var stille og roligt. Eilif Fyrh, der ikke var faldet i søvn, hørte pludselig en knitrende lyd og sprang hen til vinduet. Taget på loen og kostalden stod i lys lue.

Han løb derfor ind for at vække sønden på gården, men denne var jo kørt til stationen, hvorefter han løb ind for at kalde på pigen der var sammen med sin kæreste Gunner Hansen. Derefter forsøget de at komme ind i kostalden, men der dryssede ilden allerede ned, så det var umuligt at redde kørerne.

De løb derefter over hestestalden, hvor der stod 7 værdifulde Frederiksborg heste, dem fik de heldigvis ud, sammen med 9 får et par søer og 11 smågrise. I mellemtiden var fodermesteren kommet til sammen med et nogle naboer. De forsøgte at redde hvad de kunne af vogne redskaber og lign.

Det var et sørgeligt syn at se 20 malkekøer 2 tyre og 3 kalve brænde. Vognmand Jensen forsøgte at skyde dyrene, med hvor mange, man nåede at skyde, før de brændte, vides ikke.

Ilden er sandsynligvis startet midt i den sammenbygede lo og ko staldlænge, hvorfra den har bredt sig med stor hast. Vinden bar heldigvis skråt på stuehuset, der var tegldækket men heldigvis fik gnisterne ikke fat i noget brandbart og sprøjterne fra Næstved, holdt alt under kontrol. I stuehuset sprængte der nogle ruder på grund af varme.

Svinehuset blev også redet, men de brande hele natten, på grund af de store sædbanker, hvoraf der kun var høstet ca. 1000 tdr. Bygningerne var gode og velholde. Kostalden var ældst, mens hestestalden var fra 1909 og vognporten fra 1911, Stuehus og svinehuset var fra 1914.

Chr. Jensen og frue havde været på besøg på Slagels egnen og var på vej hjem fra Fodby station da de opdagede branden.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.