Landsbyhistorier.dk

Vallensved Mølle

Møllen blev bygget i 1873-74 og var en Hollandsk vindmølle. I 1931 var det Harald Thorvald Frederiksen der ejede den, han var født 12. oktober 1895 i Vallensved og gift med Asta Rasmussen den 9. juli 1926.

Møllen havde et vindfang på 32½ alen, og samtidig med at man byggede møllen blev der oprettet et bageri. Harald Thorvald Frederiksen havde overtaget møllen i 1926 efter sin far V. Frederiksen som døde i 1932.

Natten mellem den 5 og 6 januar 1931 brændte møllen. Det var en vejfarende der ved 1-tiden den nat passerede møllen og opdagede at den brændte. Han vækkede straks mølleren og dennes familie og brandvæsnet blev tilkaldt. Men ilden havde så godt fat i møllen at inden mølleren nåede hen til møllen var ilden trængt gennem spånvæggen og det blev et kæmpe bål hvis lysskær kunne ses viden om. Kort tid efter styrtede vingerne ned, og møllen sank sammen. Da brandvæsnet nåede frem kunne de kun sprøjte vand på en flammende ruinhob, og sørge for at de nærliggende huse ikke blev ildens bytte. Ilden var opstået en aksel som var løbet varm.

Der brændte 250 tdr. sæd hvoraf en stor del var formalet. Møllen blev bygget op igen samme år, men som en mortormølle, med en 20-24 HK diselmortor.

         

 

2 replies
 1. Mette Olsen siger:

  Min far Viggo Olsen var bager og ejer af Vallensved Moelle i aar 1950. Det var et dejligt sted og naar jeg besoeger Vallensved kigger jeg altid forbi.

  Svar
  • Lisbeth Bachmann siger:

   Ja, Mette, og da mine forældre (købmand i byen!) var rigtig gode venner med dine forældre, kom jeg også rigtig meget hos jer i tiden 1950-58, hvor I fraflyttede.
   Jeg husker boligen med bagerudsalget længst mod øst, bageriet og haven.
   Et dejligt sted at besøge.

   Svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.