Landsbyhistorier.dk

Husspektakler på Fejø i året 1785

Fejø Birk Anno 1785.

Løver dagen den 16 de April blev Politi Retten sat og betjent i overværelse af 2 de Mænd Peder Nielsen og Hans Jørgensen af Vesterby i Anledning af at Morten Michaelsens klage og besværing over at der lå et evigt klammende Huus imellem ham og hans Kone Karen Hansdatter, som hun forårsage således, at han for varlighed og fred måtte skye huset, Hvor for de begge Mand og Kone var indkaldte hertil Retten i dag til lovlig at møde, at være til Examination, undergiven og vidner at An hører:

Karen Hansdatter og Mand. Morten Michelsen, Mødte begge for Retten, og den sidst nævnte, nemlig Manden Morten Michelsen forklarede: at han havde været Gift med hans Kone Karen i10 år, at han er husmand i Østerbye uden Jord, og lever ved arbejde, som han hos Bønderne herpå Landet kan få.- Han har ingen levende børn. i Nærværende tid, Hans Kone var i den første tid de var gift: ham en skikkelig og god Kone. men kun i få år, men i de senere år har hun været meget slem, pryglet og slået ham adskillige gange; enten med en Ildtang Kosteskaft eller Mangel Holt, dette gjorde hun for 8 te dage siden, da hun om Morgenen medens han, lå i sin Seng, tog hun et koste skaft og slog ham med, men om der var nogen synlige mærker deraf ved han ikke, han ved ikke, hvad der haver givet hende årsag dertil.

Konen mødte: årsagen til hendes med fart imod ham, videre forklarede han: at hans Konen låser og lukker for ham og nægter ham fornøden spise og føde; skønt han tilbringer hende alt hvad penge, han ved det arbejde han tjener, ligesom forhen forklaret. Har konen ingen levende børn med ham endnu; men hun er nu Høy frugtsommelig ved ham, videre vidste han ikke at forklare, men hvad han nu har udsagt kunde Naboerne stadfæste.

Konen Karen Hansdatter fremkom dernæst for Retten, og blev forelæst hendes Mand Morten Michelsens udsigende, – hvorpå hun forklarede: at hun nægtede ikke, at hun for 8 te dage siden således som hendes mand har udsagt, om morgenen har slaget ham, imedens han lå i Sengen, men flere gange ved hun ikke af, at have slaget ham, og da slog hun ikke så hårdt at det synderlig kunde føles, Årsagen hvorfor hun da forgjorde sig, skede, for det han havde spoleret og slået i stykker et par Gåse æg, og nogle sten fade, og fordi hendes Mand var uvillig til at gøre arbejde i Huset, samt at han den Morgen låe til Kl. 10 a 11, lige som hand altid længe blev liggende til Sengs uden at han gad rejse sig. men dog havde hun under tryk forhen i sin Ivrighed over hendes Mands lade forhold; Hun har aldrig nægtet hendes Mand mad til skikkelighed når hun har haft det fremme for ham, kunde det ikke stå; thi han har ikke båret sig skikkelig ad med spisevarer, da han har bragt maden ud af Huset og sat det under alle flader og skjulte dem i kroger hvor han havde forsvaret det indtil hans Kone har fundet det fordærvet, hendes Mand sagde hun. Er en noget enfoldig mand som hun ikke kan leve bestandig med uden hun måe rådes, han er megen genstridig og villig til at gøre hende imod udi ting, som hun af nødvendighed og til fælles nytte kunde forlange gjort af ham, Konen Karen Hansdatter havde heller intet videre at forklarer.

På tilspørgsel svarede Morten Michelsen at han vel intet videre havde at udsige, som han vidste til fuldstændighed, kunde give oplysning om hans Konens hår hed i mod ham; men nævnte at Naboerne Christopher Bødker og hans Kone, Peder Larsen og Hustrue, Jeppe Badikes Hustrue kunde dog give gode oplysning ved given videre indkaldelse under fals mål, at møde til på Mandag eftermiddag Kl: 2. at aflægge ærlige vidnesbyrd om hvad de kan være bekendt om omgangen imellem Morten Michelsen og Hustrue til hvilken tid emelte Morten Michelsen og Hustrue varsles at møde.

Anno 1785 d. 18 April. De ovennævnte vidner Udtaler sig. Christopher Bødker og hustru Mette Bødker bor i nærværelse til dem. Peder Larsen ellers kaldet Peder Mortensen og hustru Karen Hansdatter er Nabo til. Jeppe Badike og hustru Rangel Hansdatter og var også Nabo til dem og havde været i 4 Aar.

Fejø Birks Justitsprotokol. 1772 – 92. fol. 426.b – 427.b

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.