Nørre Søby - Mejeri

Mejeribestyrer – takket være Frederik den 8

Der fortælles her en lille forkortet historie om Malvinas mand: Niels Peder Jensen Christoffersen. Født 1873 på den jyske hede. Død 1939. Mejeribestyrer på Nørre Søby Andelsmejeri, Fyn.

Niels Peder Jensen Christoffersen og frueHistorien var oprindeligt fortalt af en nu afdød datter til Malvina Cecilie Georgette og Niels Peder Jensen Christoffersen.

Niels Peder Jensen Christoffersen var født i et meget fattigt hjem ude på den jyske hede 1873. Niels kom ud at tjene som ni-årig. Som atten-årig blev Niels opereret på Viborg sygehus. Niels var der et år, og skulle netop udskrives, da kronprins Frederik – senere Frederik den 8. som var ven med overlægen – kom på besøg.

Da kronprins Frederik hørte, at Niels havde hjulpet meget til med at passe en åndsvag patient, ville kronprinsen tale med Niels. Da overlægen også havde fortalt kronprinsen, at Niels var fra et meget fattigt hjem, sagde kronprins Frederik til Niels – “Kom op til mig på Amalienborg”, når du kommer her fra, så skal jeg nok hjælpe dig med at finde noget godt arbejde.

Andelsbevægelsen var ny dengang, så kronprins Frederik foreslog Niels at komme ind i mejerivæsenet.Nørre Søby Mejeri Kronprinsen talte også om banerne, som jo også var nye. Var det noget at blive togfører ? – men Niels ville hellere være mejerist, og så skaffede kronprins Frederik Niels en god elevplads på et mejeri i Jylland.

Sådan gik det til, at Niels Peder Jensen Christoffersen blev mejerist.

Efter elevtiden kom han så til Nørre Søby Andelsmejeri på Fyn – år 1896. Han blev gift med Malvina år 1902 i Nørre Søby, Fyn.

Nørre Søby mejeriVed Niels Peder Jensen Christoffersen`s 25 års jubilæum, fik han et skønt guldur af andelshaverne. Han var så rørt over det, at han næppe kunne takke for det. Det var den 15. marts 1921.

Til orientering: Vedr. levering af mælk til Andelsmejeriet i Nørre Søby, Fyn f.eks. år 1930: 97 leverandører med 550 køer – Indvejet sødmælk: 2,12 millioner kg.

Niels Peder Jensen Christoffersen døde af sygdom år 1939. hustruen Malvina Cecilie Georgette Pedersen døde 30 år senere – julen 1969.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.