Nørre Søby - Mads Pedersen

Musiker Mads Pedersen “Pæsen”

Musiker Mads Pedersen “Pæsen”, Nørre Søby, var far til Malvina Cecilie Georgette f. Pedersen. – “Malvina med julehjerterne”.

Mads Pedersen "Pæsen" og Maria SophiaMusiker Mads Pedersen “Pæsen”, Nørre Søby. Født 1846 Nørre Søby. Død 1923 Nørre Søby. 77 år gammel. Historien fortæller også lidt om musiker Mads Pedresen`s spinkle tilknytning til Carl Nielsen.

Mads Pedersen var af gammel Nørre Søby slægt. 3 år efter sit bryllup i Nørre Søby med Maria Sophia (som var datter af Zidsel Pedersdatter – kammerjomfruen på Søbysøgaard – omtalt i historien om Malvinas Julehjerter), Købte Mads Pedersen “Pæsen” år 1876 ejendommen – Radbyvej 3, Nørre Søby, “som dengang” havde jord på begge sider af Radbyvej, ned til Søbysøgårds jord. Ejendommen var i fæste-henseende ikke en gård men et hus.Klik på billedet for at se større udgave

Mads P. var med til at lære Carl Nielsen at spille, han underviste i violinspil og spillede til baller og fester. Man har fortalt, at Niels Maler (Carl Nielsen`s far) sendte Carl Nielsen ned til Mads P. for at øve hornsignalerne, før han skulle aflægge prøve ved militærmusikken i Odense. Mads P. havde været med i krigen 1864 og kendte signalerne.
Som vi ved, gik det jo godt, Carl Nielsen fik sit job som militærmusiker. Når Carl Nielsen senere kom til Nørre Søby for at se til sin mor`s gravsted på Nørre Søby kirkegård (hendes gravsted er fredet), besøgte han bl.a. Mads Pedersen “Pæsen”. Carl Nielsen havde gerne en kasse cigarer med til ham.
Det er her, vi finder en spinkel forbindelse til Carl Nielsen, som i bogen “Min fynske barndom” fortæller om, at han sammen med sin far Niels Maler og Mads Pedersen “Pæsen” og andre spillemænd drog af sted for at spille til fester m.m.

Et barnebarn til Mads P. skrev på et tidspunkt i et ugeblad følgende historie:

Mads Pedersen "Pæsen"'s elever til GuldbrylluppetMusiker Mads Pedersen “Pæsen” der var landsbyspillemand i Nørre Søby, Fyn – havde også elever hjemme. Mads P. var en meget streng men også en meget god og pligtopfyldende mand. Vi børnebørn var glade for at være hos ham og hans hustru Sophia i ferierne. Men så højt gik Mads P. op i sin undervisning, at ingen – ikke engang hans hustru vovede at opholde sig i stuen ved siden af musikværelset, når der var elever. For at der kunne være fuldstændig ro, blev børnebørnene sendt ud i marken for at passe gæs imens.
Ve den der forlod marken, før der blev kaldt ind, men en meget varm sommerdag blev det dette barnebarn, da kun 8 år gammel (hende som har skrevet artiklen) for meget. Hun lod gæs være gæs og gik hjem.
Mads P.`s hustru sad musestille i køkkenet, og før hun nåede at standse barnebarnet, vandrede hun lige ind i musikværelset – lettede lidt op i kjolesømmen og gav sig til at danse lige for øjnene af Mads P.
Da skete der det, at både Mads P. og eleven slog over i en vals og spillede på livet løs, mens barnebarnet fortsatte sin glade dans.
Da de to holdt op med at spille, stod den gamle mand med store tårer i øjnene. Han lagde violinen fra sig, løftede barnebarnet op og kyssede hende. Barnebarnet skrev, at fra den dag kunne vi alle være i huset, selv om der var elever.

I bladet “Hjem og Virke”, år 1923 stod følgende, i anledning af Guldbrylluppet:

Mads Pedersen og HustruPå søndag den 22. april 1923 kan Mads Pedersen og Hustru, Marie Sofie (hun var døbt Maria Sophia)i Nørre Søby fejre deres Guldbryllup. De er begge fyldt 77, og Helbredet er nu kun skrøbeligt. De kan se tilbage på et langt og virksomt Liv, og har begge to givet et smukt eksempel paa flid og troskab, og altid sat ære i at kunne klare godt for sig.
Som musiker er Mads Pedersen kendt viden om, og ofte har han, især i de yngre Aar gået lange Veje for at spille til Dans. F. eks. fra Nørre Søby til Vissenbjerg eller til andre fjerntliggende Sogne, og i “gamle dage” var betalingen for en saadan tur kun ringe. (Violinen medbragte han i en pose af ræveskind).

Hjemme havde han sin Jordlod at passe, og den blev passet godt; desuden havde han dagligt flere Elever i Violinspil; mange har fået deres første Undervisning hos gamle Mads Pedersen. Der vil sikkert blive sendt mange venlige tanker til det gamle guldbrudepar paa højtidsdagen fra venner, gamle elever og fra alle som Mads Pedersen har glædet i aarenes løb med sin gode Musik.

Mads Pedersen døde den 22. oktober 1923, nøjagtigt et halvt år efter guldbrylluppet, og blev begravet på Nørre Søby kirkegaard, den 27. oktober 1923. De gamle elever fulgte kisten til kirken med hornmusik. Det skulle have været smukt – En værdig afslutning for den gamle spillemand.

Med oplysning om, at begravelsen foregik fra det gamle forsamlingshus kl. 12 og fra Kapellet kl. 14.

Med familiens “tak til musikerne, som så smukt viste ham den sidste ære” – tyder man det således, at Mads Pedersen har ligget på “lit de parade” i forsamlingshuset, hvor musikerne og andre har taget afsked med ham.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.