Landsbyhistorier.dk

Sendt til Sverige

Under krigen drejede det sig om at holde kæft. Åbenmundede folk var livsfarlige. En dag blev et tog saboteret ved Hvalsø Station. Sprængstoffet gik efter, at lokomotivet, som var bemandet af danske mænd, var passeret.

En modstandsmand ansat på stationen i Hvalsø havde hørt, at det var et tysk troppetransporttog. Han besluttede derfor uden at kontakte sine overordnede i modstandsbevægelsen at gennemføre denne jernbanesabotage. – Bagefter kunne han ikke holde sin kæft.

Jeg kontaktede ham og sagde, at han skulle med til et møde i København. Vi hentede ham i Hvalsø, kørte til København og sendte ham til Sverige.

Han kom hjem som brigadesoldat i maj 1945, fortalte Arne Lindegaard Olsen mig engang i halvtresserne. Han var under krigen medlem af den sjællandske organisation og organiserede grupper i Gundsømagle. Hvalsø, Havdrup og Snoldelev. – Når jeg hvervede en mand til modstandsbevægelsen, sagde jeg altid, at han skulle holde kæft. Kommer der noget ud, er du en død mand. Det var den eneste måde, hvorpå vi kunne holde justits i grupperne!

Han døde i 2008.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.