Landsbyhistorier.dk

Den sidste fæster – den første selvejer

Møllegården har i århundreder været fæstemølle. Den sidste fæster blev Christian Hansen, som overtog møllegården i 1914 og drev den til sin død i 1945, hovedsagelig som landbrug, med en hastigt faldende kundekreds til møllen, og til sidst slet ingen.

Efter møller Hansens død overtager datteren, den efterhånden legendariske Mølle-Marie lejemålet, og hun frikøber møllegården til selveje i 1952. Nationalmuseet fik med Maries velsignelse fredet vandmøllen i 1956 som den sidste i Elverdamsdalen og gennemførte en hovedrestaurering i 1957-58. I mange år drev Mølle-Marie møllegården, som landbrug og museum, med en enkelt karl ansat, og mange gæster har besøgt Mølle-Marie og oplevet hende med stor kærlighed og indlevelse vise den gamle vandmølle frem. I 1986 solgte hun møllegården billigt til staten, mod til gengæld at kunne blive boende sit liv ud.

Mølle-Marie kunne d. 14. august 2002 fejre sin 100 års fødselsdag, som bl.a. blev markeret med udgivelsen af en lille bog om hendes 86 år på møllegården. Mølle-Marie døde d. 4. februar 2003, efter et langt og virksomt liv.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.