Landsbyhistorier.dk

Løngange

Ligesom herregårde har spøgerier, er der rigtig mange af dem, der if. folketroen havde ”løngange”, dvs. hemmelige gange/tunneler under jorden. Så kunne folk fx flygte ud fra en belejret herregård eller herremanden kunne uset besøge sin elskerinde.

Lokalt fortælles om en løngang mellem Førslevgård og Harrestedgård. Det tvivler Niels Peder Pedersen dog på, og mener det er en forvanskning af ”løvgang”, idet der blev anlagt en mindre vej mellem de to herregårde i 1730’erne, da de havde samme ejer, C.A. von Plessen. Han ejede for øvrigt hele syv herregårde og stort set hele egnen fra Fuglebjerg til Karrebæk!

Fra Harrestedgård førte efter sigende en tilsvarende løngang til Tofteskov (den lille skov ved Slagelselandevejen), og: ”Haven, der hørte til herregården, gik indtil 1850 helt ned i Tofteskov, og her nede i skoven lå 1886 en kreds af sten [vel fra oldtiden]. Om disse sten fortaltes der, at her endte løngangen, som begyndte i det gamle porthus (den nuværende hovedbygning)”. – Og så bliver løngangen som så meget andet uforklarligt henført til Svenskekrigen 1657-60 (efter PSH – Noter til denne historie).

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.