Aunslev Overby - Højgård

Højgård

Aunslev Overby - HøjgårdDet ældste kort over Avnslev by er fra 1788, på dette ligger Højgård, hvor den også ligger i dag, den ligger på Krages banke, hvor Bymosegård, som lå meget tæt på Højgård, også har ligget.

Et gammelt sagn fortæller at Avnslev Kirke skulle have ligget her, da det var det højeste punkt i sognet, men en trold brød ned om natten hvad der var bygget op om dagen.
Så for at finde ud af hvor kirken så skulle ligge, bandt man to unge tyre sammen, der hvor de lå næste dag blev Avnslev kirke bygget.

Højgård er arvefæste under Nyborg Kirke, hvor til den betalte Tiende og ikke til Juelsberg som mange andre gårde i Avnslev.

Indtil midten af forrige århundrede var den simpel livsfæste, men købtes da til arvefæste af Lars Eriksen, hvis svigersøn, Thomas Pedersen, tog den i arv 1874. Han døde i 1892, hvorpå hans enke sad inde med ejendommen, til hun i 1911 skødede den til sin søn Hans Laurits Pedersen, han er født på ejendommen 6. aug. 1875 og gift med Maren Hansen født i Flødstrup 14. apr. 1887.

Aunslev Overby - HøjgårdHans Laurits Johansen, født 1901, død 1996, gift med Estrid (Mortensen), født 1904, død 2003, købte gården i 1927.
I 1965 forpagtede deres eneste søn Niels Johansen og hans hustru Karen Margrethe (Bonnesen) gården.

Da Karen Margrethe og Niels blev gift gift 7. maj 1959 købte de Villa Dana på Odensevej, hvor de boede til de købte Højgård i 1972, da Niels overtog gården, flyttede hans far og mor ind i Dana.

Karen Margrethe døde i 1992, og i 1995 solgte Niels gården til datteren, Kirsten, som forpagtede jorden ud til sin bror Jens Johansen som købte Grønholt i 1991.

Aunslev Overby - HøjgårdDe ældste nuværende dele af bygningerne er fra ca. 1860 og af bindingsværk, laden er bygget i 1883, i 1911 blev der bygget nyt stuehus, det gamle var sammenbygget med længerne. I den forbindelse blev der frasolgt 27 tdr. land, hvor Allegården i Hjulby blev bygget, den brændte i 1958 og blev ikke genopført, jorden blev delt mellem Svend Pedersen og Gunner Pedersen i Lystighed. (Allegården er omtalt i beskrivelse om Hjulbys gårde).

I erindringer fra 1870 til 1900 skrevet af P. D. Pedersen, fortæller han, at han blev fæstet som anden karl på gården, som lå i den store krog i Overby (Højgård). Peter Diderik Pedersen blev født i 1862 i et lille stråtækt hus, som lå i den lille krog, som hans far ejede.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.