Landsbyhistorier.dk

Landsbysmeden i Tornemark

Han hedder Marius Petersen og er født d. 6 sep. 1906, død 6. jan. 1976. Smedien lå på Fyrendalvej i Tornemark. Han var sær og meget sparsommelig. I 1940’erne lavede han Dræningsspader til Seas og Ktas. Årsagen var den at Marius havde fundet en special hærdning af stålet.

En dag kom der en mand og spurgte Marius om han ville lave en Dræningsspade til ham. Han skulle begynde i nyt sted i næste uge – om han kunne afdrage den – hvornår kan jeg få den – når du har betalt den.

Efter hans død spurgte hans søn Knud som er min svoger om jeg ville hjælpe ham med at rydde op i den gamle smedje. Der var mange Spadeskafter på loftet som blev brændt af i haven og var ormædt. Der var også en gammel Radio fra omkring 1930.den skulle også futtes af sagde Knud. Så stopper vi sagde jeg – vil du da have den – meget gerne. Der var også meget gammelt værktøj som jeg fik.

Mange år senere fik jeg en bekendt til at hjælpe mig med at starte den op. Den fik ca . 40/50 meter antenne og en hætte fra en tandpastatube – så var der gang i den. Jeg brugte den også til udstilling i Tårnkiosken som blikfang.

En dag kom der en mand og spurgte om jeg ville sælge ham den gamle Radio. Svaret var nej. Så fortalte han at han også solgte de nye digitalkamera, om det var noget. Hvad koster fotoapparatet – ca. kr. 10.000,00 – nå ja men så kan vi jo bytte – det ville han dog ikke, men kr. 5000.00 og så slog jeg til. Jeg fik 5.000,00 for Radioen og jeg gav ham kr. 5.000.00 for kameraet, så nu kunne jeg knipse løs.

I 1975 kørte jeg som salgschauffør for Næstved is. En dag mødte jeg Marius’ kone der hed Kristine. Du får lige lidt is med hjem til Marius. Næ det går ikke for vor far tror da at jeg har købt det. Hun fik nu 2 liter is og lidt pinde med hjem.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.