Landsbyhistorier.dk

Hvidbjerg Vesten Aa Missionshus

Hvidbjerg Vesten Aa Missionshus blev indviet 11. september 1906. Huset blev bygget som resultat af den indre missionske vækkelse, som gik over mange vestjyske sogne i de år. Sognets præst, Ove Chr. Krarup, var kommet til sognene i 1902. De første år var kirkegangen sløj, men vækkelsen førte forøget kirkegang og ønsket om eget missionshus med sig. Præsten var initiativtager og ved hans og sognebørnenes utrættelige indsats, lykkedes det at rejse huset. Huset fik ved indvielsen navnet Maran Atha. Det ses stadig på vestgavlen og betyder: Herre kom.

Hvor der oprindelig var hestestald, blev der senere bygget køkken og toiletter. På loftet over Den lille Sal var der mulighed for kaffebrygning og opvask.

Missionshuset var gennem mange år ramme om utallige møder og sammenkomster for Indre Mission, KFUM OG KFUK og Ydre Mission i pastoratets sogne.

Gennem alle årene frem til 80’erne blev der holdt søndagskole i missionshuset, og utallige af sognets børn har her fået en indførelse i kristendommen af mænd og kvinder, der så det som en opgave at videregive troen til nye slægter. Det årlige juletræ var for mange børn en stor oplevelse.

De årlige missionsuger, hvor der var møde hver aften en uge igennem, tiltrak mange mennesker, og de var ofte ved at sprænge de fysiske rammer.

Under besættelsen var missionhuset beslaglagt af tyskerne, og det var ilde tilredt, da det igen blev givet tilbage til sit egentlige formål. Trægulvet var ødelagt af sømbeslåede støvler, og det store trækors over talerstolen bar mærker efter bajonetstik.. Korset hænger i dag på Svankjær Ungdomsskole.

Èn bestemt mødeaften fik en særlig plads i manges erindring. Den 4. maj 1945 var samfundet samlet til det ugentlige møde i missionshuset. I de dage blev der lyttet spændt til radioen og èn af mødedeltagerne gik over hos en genbo for at høre radionyhederne. Da frihedsbudskabet havde lydt, fik mødedeltagerne straks det glade budskab.

Frem til 80’erne var der god tilslutning til møder og andre aktiviteter ud fra missionshuset, men i midten af 90’erne måtte man erkende, at tiden var løbet ud for mange af de små missionshuse på landet, og missionshuset i Svankjær, som var rejst ved stor offervilje af den lokale befolkning og senere tilskødet Indre Mission i Danmark, blev solgt til privat formål.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.