Landsbyhistorier.dk

Mit liv på skolen i klit

Jeg flyttede som 7 år med mine forældre, og 2 søskende til Hjardemaal Klit, hvor min far var blevet lærer på skolen pr. 1.december 1947.

Skolen havde 2 klasser, den lille med 1-3 skoleår, der gik man i skole 3 dage om sommeren, og 2 dage om vinteren. Den store klasse fra 4-7 skoleår, gik i skole 3 dage om sommeren, og 4 dage om vinteren, man gik også i skole om lørdagen.

Et sogn, en befolkning uden elektricitet eller indlagt vand. Man fik lys fra petroleumslampen, hvilket var en sort foreteelse, idet de sodede. Skolen blev fyret op med tørv, hvor det var mit job at bære tørv, både til skolen og til privaten. Der kom en mælkekusk en gang om morgenen og indsamlede mælk til mejeriet i Frøstrup 8 km væk. Senere kom han tilbage med spande, og hvis vi havde bestilt varer hos købmand, tog han dem med. Ellers var det på cykel på grusveje for at hente brød, kød eller andet, man glemte kun en gang, for så skulle man af sted igen. Min familie var selv som lærer fattige, når vi fik frikadeller var der en til hver.

Rutebilen kom ved 12 tiden og kørte til Thisted, og kom tilbage 18.30, den kunne vi køre med til den store stad, det var som regel den eneste bil vi så om dagen. Landmændene kørte med hestevogn, malkede med hånden, pløjede med heste. Først i 1956 fik sognet indlagt elektricitet. Jeg kom i købmandslære i Vesløs 15 km hjemmefra og blev uddannet købmand, ellers var der kun landbruget at være beskæftiget i der ude på landet.

         

 

2 replies
  1. Jens Søe Nielsen siger:

    Husker svagt jeg engang i slutning af 40erne var på familiebesøg i en skole vistnok i Hjardemål. Jeg og mine forældre boede dengang i Skinnerup. Kunne være spændende at vide, om det var hos dine forældre – så er vi jo i familie, men nok lidt langt ude.

    Svar
  2. Eskild Nørhave siger:

    Første oktober 1948 købte og overtog jeg Frøstrup-Lildstad-Thisted rutebil og sluttede med at køre den første juni 1955. Skønt at køre i den dejlige natur undtaget om vinteren kunde det være barsk der var grusvej fra Lildstad til Hillerslev. Saa jeg har passeret klit skole nogle gange.

    Svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.