Tjæreby - Omø gamle smedie

Jens Peder Hansen

Jens Peder Hansen, min mormors morbroder, blev født 23 juli 1863, i Vedskølle, Hans forældre var Hans Olsen og Ana Cathrine Larsen: Hans far var husmand og daglejer og han vokser op i omegnen af Vedskølle og Tjæreby. Han bliver sat i lærer i en smede og bliver smedesvend i Tjæreby Sogn.

På et tidspunkt møder og gifter han sig med, Ane Hansen, født i Tjæreby 10 september 1865, Tjæreby, hendes forældre var husmand Hans Nielsen og Karsen Nielsdatter. De gifter sig i 1888 den 17 november.

I bryllupsgave får de Smedjen i Tjæreby, bygget til Jens af hans forældre, Hans Olsen og Ana Cathrine Larsdatter.

Men tingene går ikke så godt, Jens kan ikke holde sig fra flasken og drikker. Han har voldsomme problemer med sig selv og sine omgivelser. De ender med at sælge smedjen, hvor efter de flyttet til Skælskør hvor han bliver kompagnon i et smedeværksted.

Jeg kan ikke tro at det var lettere at holde sig fra flasken i Skælskør end i Tjæreby. Man kan selvfølgelig sige at han var mere anonym inde i Skælskør. Omø gamle smedieDet ender med at de tager til Omø, hvor de har smedie og hus. Der er dog stadig mange problemer, og Anne, hans kone, kan ikke falde til på Omø.

De når at bo på Omø et par år, men vanskelighederne er store og pengene er stadig små, han drikker stadig og til sidst er det for meget for han selv. Natten mellem den 24 og 25 april 1915 hænger han sig. Han bliver begravet på Omø.

Han efterlod kun penge nok til begravelsen, som bliver udlagt af boet, og der var stadig 3 ukonfirmeret børn, ud af 11 børn. Hun flytter til Næstvedvej 9 i Skælskør og lever af enkepension. Hun dør dog allerede den 5 november 1917 et par år efter manden.

         

 

2 replies
  1. Jette Larsen siger:

    Spændende læsning selvom den er noget trist. Min oldefar hed Lars Hansen. Han og hans tvillingesøster Ane Hansdatter blev født den 11. februar 1852 i Tjæreby. og var søskende til Jens Peder Hansen. Der var også flere andre søskende.
    Venlig hilsen
    Jette Larsen

    Svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.