Landsbyhistorier.dk

Ramløse By

I ældgamle sagn fortælles det at trolden “Ram” er løs i netop dette område, og deraf opstod selve navnet “Ramløse”…

Ramløse er en meget gammel by – helt hvor gammel er ikke til at sige, men man kender til historien om en meget magtfuld Biskop som omkring år 1139 (altså før Absalons tid) blev slået ihjel (brændt inde) på Hovgården, som dengang lå ved det nuværende gadekær. Det skete i forbindelse med en borgerkrig, hvor forskellige grupper kæmpede om magten i landet.

Ramløse var en del af et større “Rytterdistrikt” og til et hvert rytterdistrikt skulle forefindes mindst en skole. Den første af slagsen i dette distrikt blev bygget ved gadekæret og flyttede så senere til Frederiksværkvej lige ved hjørnet til Ellemosevej. Da kirke altid skal have matrikel 1 og skole matrikel 2 er de grunden til, at denne matrikel i dag stadig er 2b, mens den nuværende nye skole har matrikel 2a. Skolen ved Frederiksværkvej fik senere en tilbygning, som blev kaldt for “lærerinde skolen”, fordi en lærerinde der underviste de mindste klasser.

Ramløse var i tiden før jernbanen kom til Helsinge en meget stor by og et centrum for hele egnen. Til Ramløse sogn hørte også Skærød skole, som i dag er blevet til Helsinge Ungdoms Center (HUC).

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.