Landsbyhistorier.dk

Kort om Kundbys historie

I Kundby har vi i dag som mange andre landsbyer, en Kirke, et Gadekær, en Brugs og Skole, (Center Kundby hvor der er Skole; Fritidshjem, Børnehave og en lille hal.)

Sådan har det ikke altid været. I halvtresserne havde vi et rigt handelsliv i Kundby, på trods af, at der ikke boede mere end det halve af hvad der gør i dag. På det tidspunkt var her også både mejeri og kommunekontor. Vi havde et mejeri, som blev nedlagt i 60erne, herefter var der en årrække et tromlevaskeri, og i dag har Staunskær- Elektrik her til huse.

Vi havde en overgang hele 2 Slagterforretninger på Bygaden, de lukkede begge medio 1970. Jeg husker, at vi også havde en herrefrisør som hed Fischer, han stoppede først i halvfjerdserne. Her var også en Bagerbutik, som blev drevet af Jens Sørensen, den lukkede først i firserne. Vi havde også en Købmandsbutik, som blev drevet af Haddon Madsen, men han lukkede i 1975. I en årrække havde vi ligeledes et Apoteksudsalg, men dette lukkede og brugsen overtog udsalget.

I halvtresserne var der i byen 2 Smedjer, begge lå på Bygaden, den ene kan man stadig genkende på den snoede skorsten.

På trods af at der i 50erne næsten ingen biler var, solgte man benzin 2 steder i byen. Købmanden solgte Esso og smeden Shell. Først i 60’erne kom vores nuværende OK Benzin til, og en kort periode var der tre steder man kunne købe benzin i Kundby. OK havde en døgnautomat hvor man brugte 5 kr., Shell og Esso lukkede begge medio 1960.

Kundby har også haft en bank, først Sjællandske Bank, herefter hed den Kronebanken, og til sidst Sparekassen Sjælland. Banken havde til huse først i det nedlagte Apotek på Bygaden, siden i den nedlagte købmandsbutik, og til sidst i den ene ende af Brugsen. Da banken lukkede, drev Brugsen i en årrække døgnkiosk i lokalerne.

Man har igennem årene også forsøgt sig med El-forretninger i byen, både på Bygaden og Kirkebakken.

I en årrække havde vi bibliotek i Kundby, dette havde til huse mange forskellige steder i byen, til sidst på Kirkebakken, hvor der også har været Trælasthandel.

Jeg kan kort fortælle, at vores nuværende skole blev bygget 1958, senere er så kommet børnehave fritidshjem og hal til. Før 1958 var der skole på Trønningevej 14.

Vores nuværende Brugs blev bygget i 1960, der er dog bygget til senere. Der har været Brugs i Kundby siden 1904, som lå samme sted men i tidligere bygninger som nu er revet ned. Før den tid var der købmand, som havde til huse Bygaden 39 (Holmebo).

Indtil først i 1960 bestod Kundby af Bygaden, Kirkebakken og Trønningevej. Den første udstykning af grunde fandt sted i 60erne, og de første huse blev bygget fra 1960 til medio 1970. Dette område kom til at hedde Gartnerlunden, siden blev det opdelt til Gartnerlunden, Anemonevej, Irisvej og Bellisvej.
Der skulle gå 10 år før der igen blev byggemodnet i Kundby, her kom så Elmevej og Møllevej, som blev bebygget i perioden 1980 til omkring 2000. Den sidste byggemodning er så Helgogårdsvej ,og i øjeblikket er Sognegårdsvej i støbeskeen.

På trods af denne store udvikling i Kundby, ser Bygaden stadig ud som i 1950’erne selvom trafikken er mangedoblet. Trafikgruppen under lokalforum arbejder på at få lavet noget trafikdæmpende, og vi må håbe dette lykkedes.

Hvis man er interesseret i mere historie om Kundby foreslås en tur til Lokalhistorisk bibliotek i Svinninge.

         

 

4 replies
  1. Per Lerche Haddon Madsen siger:

    Jeg er barnebarn af Købmand Haddon Madsen, og var hyppig gæst hos min farfar i hans butik. Det var utroligt spændende som dreng at være i en rigtig købmandsbutik, og tale med kunder, og lege med de mange ting i baglokalet og kælderen, hvilket min farfar ikke syntes om.

    Sjovt er også at man tidligere ikke kunne ringe direkte til købmanden men ringede til centralen, som lå på den anden side af gaden. Telefondamen kunne således se om min farfar var i butikken eller i “privaten” inden hun stillede os igennem.

    Svar
  2. Finn Rasmussen siger:

    Jeg synes så absolut at, når vi taler om Kundbys historie, skal vi have Jens Gregersen med i historien. Han var en betydelig person i danmarkshistorien, vældig interessant.

    Information om Jens Gregersen kan findes her: Historisk Samfund for Nordvestsjælland – http://www.nordvestsjaelland.dk/

    Med venlig hilsen
    Smedens søn Finn Rasmussen

    Svar
  3. Henrik Petersen siger:

    Hej
    Sidder lige og leder efter mine bedsteforældres dødstidspunkter/dage. De boede på kirkebakken overfor forsamlingshuset. Henrik Larsen (Vejmanden) og ingeborg Larsen.
    Ved ikke om deres gravsted er sløjfet, men har hørt at det ville blive bevaret pga. Noget historie.

    Jeg kan huske en del fra det der står i det lille skriv her på siden både Brugsen, el forretningen på kirkebakken, bageren, der arbejdede min morfar til den dag han tog sit liv. Tror det var først i 70’erne.

    Så flyttede min mormor til Korsør, der bor vi stadig. Hun døde sidst i 70’erne tror jeg nok. Tror de var lidt kendte dengang i Kundby.

    Med venlig hilsen
    Henrik Petersen Søn af Valdemar og Ellen Petersen

    Svar
    • Karina Holst siger:

      Jeg boede som barn overfor Vejmanden, på Kirkebakken 4. Jeg husker tydeligt din morfar og faktisk også hans dødsdag. Jeg mener det var på min 5 års fødselsdag d. 4 april, for der kom ambulance osv. Og det husker jeg tydeligt. Du er velkommen til at skrive til mig, for jeg tror jeg kan finde ud af noget mere.

      Svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.