Landsbyhistorier.dk

Eksplosionsbrand i Stenvad

Den frygtelige katastrofe i Stenvad, der lammede en hel egn.

Den 6. oktober 1923 skete der en frygtelig eksplosion i Stenvad. Stationsforstander og kongelig måler og vejer Jens Peter Rasmussens hustru, Birtha Rasmussen, ville hælde lidt petroleum på ilden i komfuret for at få det til at brænde bedre. Ved en fejltagelse fik hun fat i dunken med benzin, og på et øjeblik var hele køkkenet omspændt af flammer fra eksplosionen.

To børn døde samme dag af de brandsår, de pådrog sig. Det var Villy, der var født den 26. juni 1919, og søsteren Bodil, der var født den 6.januar 1918. Dagen efter døde Verner, der var født den 9. oktober 1920, og moderen Birtha, der var født den 3. juni 1886.

Et barn, Jens Julius Rasmussen, der var født den 1. juni 1914, var i skole og undgik derved tragedien.

Jens Peter Rasmussen var kongelig udnævnt stationsforstander, vejer og måler. Hans svigerdatter, Elna Rasmussen, der i 1993 mistede sin mand, Jens Julius Rasmussen, er i besiddelse af kaldsbrevet med kong Christian den X’s underskrift.

Efter ulykken flyttede Jens Peter Rasmussen til Ørum, hvor han overtog postekspeditionen, som postekspeditør fra adressen Åbrovej 49. Den 29. august 1925 flyttede postekspeditionen til Åbrovej 62, som Jens Peter Rasmussen da købte. Her virkede han som postekspeditør til sin død den 7. marts 1953.

Ved faderens død overtog sønnen, Jens Julius Rasmussen, såvel ejendommen som postekspeditionen. To år senere blev han samtidig opkræver for elselskabet Arke, et job han havde fra 1955 til 1980, da han kunne holde 25 års jubilæum.

I 1970 overtog Jens Julius Rasmussens hustru postekspeditionen, som hun havde til 1980, da ægtefællerne gik på pension. Elna Rasmussen bebor stadig Åbrovej 62, det hus, der er bygget i 1884, og som hendes svigerfar købte i 1925.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.