Landsbyhistorier.dk

Juleforberedelser- da oldemor var ung

Omkring 1. dec. begyndte vi at pudse Kakkelovnen og bronzere og pudse lamperne, vaske gardinerne og pudse sølvtøjet. Så skal gulvene i stuen vaskes til fernisering, og dagen efter ferniseres. Så skal der bages i den store ovn til franskbrød og rugbrød. Rugbrødet skal formes dagen før og stå natten over. Så bliver der lagt til sigtebrød. Når ovnen er varm bliver der først bagt småkager (kringler og jødekager, pebernødder og sigtebrød og Kyskager). Til sidst rugbrød der skal stå to timer i ovnen. Det er en hel dags arbejde.

Så skal der en dag slagtes en gris. Der bliver kogt vand i gruekedlen til at skolde den. Så bliver den sprættet op og hængt på en stige og indvoldene bliver taget ud, så skal den hænge til næste dag, for at blive kold. De første år rensede vi selv tarmene til blodpølse, men siden købte vi dem hos slagteren. Så skulle fedtet smeltes så vi kunne få grever til blodpølsen. Blodpølse var lavet af blod rørt op med rugmel og løg og kogt, og så blev det varmet i pande sammen med greverne, det fik vi om morgenen. Næste dag skulle grisen parteres. Hovedet skulle koges til sylte. Den ene skinke blev hængt en kold Sted og brugt i Julen til Steg og den anden blev saltet i en tre Uger, så blev den taget op og lagt i vand for at tage saltet (vandet blev skiftet flere gange), så blev den sendt til røgning. Der blev også brugt meget af kødet til fars til frikadeller, medisterpølse. De blev stegt og blev lagt i stenkrukker og overhældt med fedt. Så kunne de holde et stykke tid. Flæsket blev saltet ned og brugt til stegeflæsk. Der var også noget af benene der blev brugt til hvidkålssuppe og grønkålssuppe.

Det var jo ved håndkraft det hele.

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Vil du bidrage til historien?
Skriv din kommentar i formularen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.