Landsbyhistorier.dk

Bakkehøjen

Et sagn fortæller om en hændelse ligeledes i Lille Brøndum. En slægt ved navn Ladefoged havde i lange tider haft en gård i byen. Nu var det, at en udenbys boende mand ønskede sig gården og søgte ved alle lejligheder at få familien fordrevet.

En dag gik Ladefoged i meget nedtrykt stemning forbi en høj ved navn ”Bakkehøjen”, der ligger i den nordlige ende af byen. Ud af den kommer en pusling, der taler til ham. ”Jeg ved godt hvad du er forknyt over, og i aften vil din fjende komme og tage gården fra dig, men jeg skal nok hjælpe dig. Når det er mørkt skal du komme op på højen og medtage dit fyrtøj, en visk halm, en humpel beg samt et hjul, så vil jeg se hvad jeg kan gøre, når han kommer forbi”.

Manden kom ganske rigtig op mod Bakkehøjen, men lige med et stod højens top i lys lue, og i det samme kom et ildhjul sydende og gnistrende mod ham. Siden den tid levede Ladefoged i fred på gården.

Året 1699, fjorten år efter denne begivenhed, bliver betegnet som afslutning af heksejagten, da udøverne da ved en kendelse afsagt i højesteret ”kun” blev betegnet som bedragere og hysterikere. Jagten fortsatte imidlertid rundt om i landet til omkring år 1800.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.