Landsbyhistorier.dk

Kongeligt besøg

I min familie gennem tiderne har vi haft besøg af selveste Kong Christian den 9. ikke kun én gang, men hele to gange. Første gang var det min tipoldemor Bodil Kirstine Bertelsdatter, der fik den glæde. Her er hvad jeg har fået fortalt.

Bodil Kirstine gik rundt i haven og hængte tøj op. Jeg kan ikke huske i hvilken forbindelse, at Kongen kom til Gedser, men i hvert fald kom han gående ned af den gade Bodil Kirstine boede på. Da han fik øje på hende skulle han eftersigende have fundet hende meget smuk. Han gik hen til hende og bad om at få et glas vand. Bodil Kirstine bød ham indenfor, hvilket han tog imod, og trådte ind i huset. Der blev snakket lidt frem og tilbage, og inden Kongen gik igen, gav han hende en 10 kr. for ulejligheden. Da penge var meget små dengang indgik den – desværre – i husholdningen.
Mens Bodil Kirstine underholdte Kongen, løb naboen ned til Stationen, hvor Bodil Kirstines mand arbejdede. Da han fik af vide, at Kongen sad hjemme i stuen løb han alt hvad han kunne i sine træsko hele vejen hjem, men om hvorvidt han også mødte Kongen melder historien ikke noget om.

Anden gang der var kongeligt besøg var i 1903, hvor den nye færgerute Gedser-Warnemünde skulle indvies. Min tiptipoldefar Berthel Rasmussen – far til Bodil Kirstine – deltog i det blodige slag ved Isted den 25. juli 1850, og havde ved det slag fået et sår i siden, som helst ikke måtte heles.
I 1900 flyttede han til sin datter i Gedser, hvor han lå syg i fire år.
Så i 1903 da den nye færgerute skulle indvies blev alle krigsveteranerne inviteret med til højtideligheden, men Berthel Rasmussen kunne desværre ikke deltage, da han var sengeliggende. Det var der så en som fortalte Kongen, hvorefter han gik hjem til ham personligt.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.