Egtved - Miss Florens

Miss Florens – Balletdanserinden fra Egtved

”Balletdanserinden” fra BakkenMiss Florens 1942

Der er sikkert ikke mange, der i dag husker den bedrøvelige skikkelse, Miss Florens, men for mange år siden var hun en kvinde, man både lo og havde vel også lidt ondt af. Hun optrådte med en uhæmmet foragt for alle traditioner, og havde en komplet mangel på selv den mest elementære kunnen for hverken dans eller melodi.

Miss Florens døbenavn var Jeppine Kristine Hansen, hun blev født den 3. marts 1891 i Egtved Sogn. Kirkebogen fortæller, at den lille Jeppine blev hjemmedøbt, men derefter fremstillet i kirken den 26 april. Faderen var Hans Nissen Hansen, og moderen, Ane Marie Jensen, der var 29 år. Faderens stilling var smed og indsidder, og fadderne var Hans Mikkel Hansen i Bøgvad og Kristian Hellum i Nybjerg Mølle.

Dyrehavsbakken

Miss Florens DyrehavsbakkenPå Dyrehavsbakken blev hun en af de store stjerner i 1930’erne, 40’erne og 50’erne. Primaballerinaen trak fulde huse på varietéer, især på Sommerlyst, når hun med sin meget karakteristiske (og ikke helt rene) sangstemme (næsten) dansede tåspids i lette gevandter og endte i spagatlignende stilling, hvorfra hun gerne skulle hjælpes op.

Helt indtil hun blev 60 år, kunne hun gå i spagat, men aldrig særligt yndefuldt.

Miss Florens i spagatI 1933 fik hun engagement ved Sommerlyst på Dyrehavsbakken, også selvom hun på det tidspunkt var ældre end den vanlige pensionsalder for danserinder. Igennem tre årtier var hun det helt store trækplaster som “førsteballerina” ved forskellige varietéer på Dyrehavsbakken. Udenfor sæsonen blev det til gæsteoptrædener i provinsen, hvor hun blandt andet dansede “Svanens død” til Hawaii-musik. Men som oftest måtte hun tjene til dagen og vejen som rengøringskone og opvasker ved københavnske restauranter.

Sang og dans

Miss Florens på tåspidserMiss Florens var kendt for, og trak fulde huse med sin ikke helt rene sangstemme. Hun dansede på tåspidserne i let påklædning, og Miss Florens Balletdanserindeendte som oftest i spagatlignende stillinger, som hun skulle have hjælp til at komme op fra. Hun mente dog selv, at hun var en glimrende sangerinde og en fremragende danserinde. Hun sang bl.a. “Fy Fræ’rik”, “Klokkerne ringer til ave” og hendes kendingsmelodi “Eva, ta’ jaketten a” – de mange dobbeltbundne anmeldelser, hun også fik, forstod hun vist næppe.

I cirka 30 år optrådte gøglerinden, det var dog med en falsk og en ret hæslig pibende stemme fortalte man. Forkert sminket og hendes dans – hvis man kan kalde det sådan – røbede, at hun dog må have haft et vist kendskab til ballet. Efter eget udsagn havde Miss Florens taget undervisning hos kgl. solodanser John Andersen, og hun mente selv hun var en absolut attraktion.

Ukronet Dronning

Miss Florens PavillonMiss Florens døde som 65-årig og ligger begravet på Bispebjerg kirkegård i København. Ved begravelsen talte præsten dog kun om den ukendte frøken Hansen, og Miss Florens blev ikke nævnt med et ord. Det ville sikkert selv have skuffet hende utroligt, for hun troede ikke på noget tidspunkt, at hun selv var en parodi. I egne øjne levede hun som en ukronet dronning, også selvom hun til sidst måtte tage til takke med at bo på et kvindehjem.

En lidt tragisk Egtvedpiges skæbne.

Publikum var måske ikke så kræsne engang.

I hvert fald kom der mange tilhører til Miss Florens optræden.

Kilde:
De fleste oplysninger stammer fra en gl. bog om gøglere i Danmark. LPL

         

 

1 svar
  1. Aksel kristensen siger:

    Miss Florens, som er beskrevet her, var ikke fra Egtved, men fra Kirsbøl i Lejrskov sogn.
    Hun er nævnt i Egnsbogen 1997 om Lejrskov Jordrup sogne.

    Svar

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.