Bælum - Nørgaard (Kilde: Danske Herregårde)

Nørgård, Gyldenstjerne og Hvid

På vej fra Bælum by til Bælum Mølle passeres indkørslen til en større gård. Det er let at misse indkørslen, men prøv alligevel – Nørgård hedder gården, som har været byens fattiggård. Men også en herregård, ejet af Rosenkrantz- og Gyldenstierne-slægterne.

Udsigten er forrygende, og der er svage mærker efter det middelalderlige hus. Susanne Rosenkrantz kan være bygherren for den stenbygning som var lovlig efter dronning Margrethes død. Hun døde i 1455. Derefter gik gården i arv til Ludvig Rosenkrantz, hvis datter Anne giftede sig med Oluf Pedersen Gyldenstierne. Deres yngste datter Elsebe/Elsebeth/Elisabeth kom til i 14 år at leve sammen med Børglum-bispen Stygge Krumpen, i et på alle måder ring- og papirløst forhold. Ydermere blev hun som 18-årig formelt skilt fra sin første voldelige ægtemand. Under Grevens Fejde bliver de to samlevere åbenbart skilt, og i efteråret 36 fængles Stygge som tilbringer 6 år i fængsel. Da han løslades i 1542, har hun netop nået at gifte sig med en yngre mand, Erik Mortensen, der stammer fra Roskilde og åbenbart ikke selv ejer jord. På grund af hendes brødres tidlige død samler hun anparter i Nørgård, og parret har formentlig slået sig ned her. Det lykkes hende at få jord tilbage, hun solgte 20 år forinden.

Da hun dør i 1554, arver hendes søster Lene og Lenes mand Nørgård og Erik Mortensen finder sig en ny kone med egen gård. Lene har præsteret en lige så stor skandale som Elsebe: som ugift adelig kvinde på 45 får hun et barn med sin ikke-adelige sognepræst. De to gifter sig, og hendes mand, Mads Hvid, åbenbarer et uventet talent for at tilegne sig gods og kirker. Elsebe får ingen børn med nogen af sine tre mænd, men Lene og Mads har denne ene datter Anne, som – trods faderens ikke-adelige baggrund – gifter sig ind i Banner-slægten. Hermed slutter Nørgårds virkelige storhedstid, og det går ned ad bakke -.et nyt hus bygges ca, 1830, og i 1874 køber kommunen gården og gør den til fattiggård. I det mindste har den da budt de fattigste smukke omgivelser.
Elsebe, Erik, Stygge, Lene, Mads og lille Ane Hvid optræder alle i min nye roman Stormene.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.