Holbæk - Norma Nielsen

Kærlighed og Kongebrev

Norma Nielsen - La NormaLidt udenfor Randers i byen Holbæk i Rougsø herred, boede ægteparret, Ane Kirstine og Martinus Nikolajsen. Deres ældste datter, Magda var en smuk pige, som da også straks påkaldte sig Laurits Nielsens opmærksomhed, da han kom til at tjene på egnen. Han var fra Kristrup og næsten 5 år ældre end hun.
Mødet mellem de to blev et møde for livet. 18 år gammel fødte hun deres første barn. Der hvilede en tung byrde på den unge mors skuldre, for året forinden havde hun mistet sin egen mor. Som familiens ældste datter var hun trådt i moderens sted og sørgede for sine mindre søskende.

18 år gammel stod Magda Nikolaisen således med ansvaret for fire mindreårige søskende og sit eget nyfødte barn.

Magda Nikolaisen og Laurits Nielsen søgte om Kongelig Bevilling til at blive viet og den  14. November 1922 var formaliteterne i orden. Kongebrevet indledes således:

”Vi Christian den Tiende af Guds Naade Konge til Danmark og Island de Venders og Goters, Hertug til Slesvig, Holsten, Stormarn, Ditmarsken, Lauenborg og Oldenborg Gøre vitterligt”.

Byfest i Grenå - La NormaMagda og Laurits Nielsens to første børn blev født i Holbæk sogn, men derefter flyttede familien til Randers.

En lejlighed på 2. Sal i Baghuset i Storegade 5 i Randers, blev det hjem, hvor Magda og Laurits Nielsens børn voksede op. Magda gjorde rent i Kinografen. Hun var en ihærdig og arbejdsom kvinde, som arbejdede lige til det øjeblik en fødsel gik i gang.
Det blev til 13 i årenes løb. Et par dage efter en fødsel, var hun igen klar til at udføre sit arbejde i biografen og ved symaskinen derhjemme.

Barn nr. 5 i flokken, Norma Nielsen blev født i 1926. Ingen havde fantasi til at forestille sig, hvilken skæbne der ventede den lille pige. 14 år gammel blev hun sendt med en fremmed til København. Under slavelignende forhold blev hun oplært som trapezartist.

Norma Nielsen blev den verdensberømte trapezstjerne ”La Norma”. Overalt i verden fejrede hun triumf – men hun gemte på en smerte, som hun ikke kunne dele med nogen. Dertil var frygten for hendes læremester for stor.

I september 2009 udkom en bog om Norma Nielsen (La Norma), og i den fortæller hun sin livshistorie til bogens forfatter. Når 83-årige Norma i dag ser tilbage på sit liv, siger hun: Den allerstørste smerte er den, at fruen tog min ungdom.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.