Landsbyhistorier.dk

Sognefoged Peder Rasmussen

Peter havde sin egen måde at klare tingene på. Vi skal huske på, at den gang gik folk til sognefogeden, hvis der var noget, de var utilfredse med.

En landmand i Lille Åskov, som havde slået vej græs, det skulle være til hø, havde stakket det midt på vejen, det var naboerne irriterede over, så de ringede til Peter, om han ikke kunne sørge for, at det blev fjernet. Han cyklede ned og snakkede med manden, men det hjalp åbenbart ikke, så næste dag cyklede Peter ned og satte ild til høet. Så var det fjernet.

Vejgræs, som stod langs med vejen, kunne folk, som havde en ko eller to, købe af bylauget. Der blev holdt auktion om foråret, hvor man kunne købe så mange meter, som man havde brug for.

Jeg har set en kone i Åløkke gå med to køer, som græssede, samtidig med at hun strikkede.

Peter tog ikke tingene så højtideligt. En gang blev han stoppet af politiet, fordi han cyklede i venstre side og ydermere på fortovet. Da politiet fik at vide, hvem han var, syntes de nok, at han som sognefoged burde overholde færdselsreglerne.

Der var også engang, da Peter og Henny, hans kone, var til fest i forsamlingshuset. Da festen var slut, og de skulle hjem, tilbød Henny deres naboer, at de kunne køre med hjem. Så de satte sig ind i bilen for at vente på Peter, men da det varede noget inden han kom, gik Henny ind for at se, hvor han blev af. Det viste sig, at han var gået hjem.

Peter og Henny mistede deres klaver. Det gik til på den måde, at der kom nogen indtil dem og spurgte, om deres klaver ikke trængte til at blive stemt. ”jo det kan da godt være, ”sagde Peter, ”men i kan jo se på det.” det gjorde de så, men efter kort tid fandt de ud af, at det kunne de ikke lave på stedet, så de var nød til at tage det med hjem for at stemme det. Så klaveret blev læsset på bilen.

Da de var kørt, kom Peter i tanke om, at han havde glemt at spørge om, hvor de kom fra, så han så aldrig sit klaver mer.

Peter Sognefoged, var sammen med nogle venner, på en sommertur til Kerteminde, her var han så uheldig at han fik tandpine, så han gik op til en tandlæge, for at få tanden trukket ud, han blev bedøvet, men da bedøvelsen virkede, og tandpinen gik over, forlod han tandlægen, uden at få tanden trukket ud.

Pludselig siger Peter, da han gik sammen vennerne, der kommer han sku, det var tandlægen, så Peter forsvandt ind i en port.

Gården brændte i 1950, men genopført. Peter og Henny blev gift d. 18. maj 1911 på Møen. Peter blev født 28/3 1899 og døde 24/11 1967. Henny blev født 18/5 1888 og døde 2/2 1968.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.